Vasc este o planta foarte interesanta, pentru ca, botanic vorbind, este un parazit partial (un hemiparazit). Vascul creste pe ramurile copacilor si chiar isi trimite propriile radacini in scoarta copacului, luand nutrienti de la acesta. Vascul este, desigur, capabil sa creasca si de unul singur ca si alte plante, producandu-si propria hrana prin fotosinteza.

vasc, minge decorativa de vasc

Exista 2 tipuri de vasc:

  • Viscum album – de origine Europeana, cu flori crem si bobite albe, lipicioase, care sunt otravitoare
  • Phoradendron flavescens – varianta americana, care se foloseste la sarbatorile de iarna pentru… stiti voi, pupat! 🙂

Istoric si legende legate de planta vasc

In zilele noastre vascul este un aranjament de Craciun foarte dragut. Insa, inca din cele mai vechi timpuri vascul a fost considerat sacru in traditia si cultura europeana si nu a fost niciodata doar o decoratiune. Simbol al vietii si fertilitatii, afrodisiac si protector impotriva spiritelor rele, vascul are un istoric extrem de interesant. Grecii credeau ca aceasta planta are puteri mistice si de-a lungul secolelor care au trecut a fost adesea asociat cu multe traditii si obiceiuri din folclor. Ramurile de vasc se atarnau de tavan pentru a alunga spiritele rele si vrajitoarele.

O legenda foarte frumoasa este asociata cu festivul vasc. Se spune ca vascul se datoreaza lui Frigga, zeita dragostei si mama lui Balder, zeul soarelui de vara. Balder a avut la un moment dat un vis in care murea, iar acest vis a alarmat-o groaznic pe mama lui, Frigga, pentru ca daca Balder murea toata viata de pe pamant se stingea si ea. Pentru a se asigura ca Balder va trai vesnic, Frigga s-a dus la aer, foc, apa, pamant, la toate animalele si plantele de pe planeta si i-a pus sa promita ca il vor proteja pe Balder daca cineva va incerca vreodata sa ii faca rau.

Dar Balder avea un dusman, pe Loki – zeul raului absolut – iar acesta stia de o planta pe care Frigga a uitat sa o puna sa promita protectie asupra lui Balder. Planta nu crestea pe pamant, dar in copaci. Era vorba despre micutul vasc. Asa ca Loki a facut o sageata din vasc si a trimis-o drept in inima lui Balder. Timp de 3 zile cele 4 elemente (apa, foc, aer, pamant) au incercat sa il reaaduca la viata pe Balder, dar nu au reusit. Singura care a reusit a fost mama lui, Frigga, care a plans mult peste trupul lui Balder. Lacrimile ei s-au transformat in bobitele fermecate ale vascului. In fericirea ei, Frigga ii pupa pe toti care treceau pe acolo, spunandu-le ca fiul ei si-a revenit. Legenda se incheie cu un decret care spune ca toti cei care vor sta vreodata sub o ramura de vasc vor trebuie sa isi arate doar dragoste printr-un sarut si sa nu isi faca niciodata vreun rau.

vasc, planta de vasc

Traditia pupatului sub vasc

Vascul este o planta asociata cu fertilitatea si sexualitatea, asa ca traditia spune ca de sarbatori, cei care se vor trezi sub acelasi vasc vor trebui sa isi ofere un sarut dulce. In Scandinavia vascul este considerat o planta a pacii, iar de Craciun dusmanii sunt invitati sub crenguta de vasc pentru a-si da cate un …. pupic de impacare. Daca esti pasionat de Craciun, citeste si despre cele mai frumoase aranjamente de Craciun din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.